R.D Productions Entertain without borders

Volgens Frank van der Linden van gehandicapteninstelling ’s Heeren Loo zijn er zeker nog zo’n tien gevallen zoals Brandon van Ingen. Uitgesproken EO liet vanavond beelden zien van de 18-jarige jongen die al drie jaar aan de muur van zijn kamer vastgeketend zit. Van der Linden wilde in de uitzending verder niet in detail treden over de specifieke situatie van Brandon.

– 18 jan 2011 – 21:08

 

Brandon woont op ’s Heeren Loo, een instelling voor verstandelijk beperkten. In 2007 besluit de instelling dat Brandon elke dag met een tuigje en een riem aan de muur geketend moet worden. Volgens zijn moeder is Brandon al drie jaar lang niet meer buiten geweest. Zijn bewegingsvrijheid is anderhalve meter, de lengte van de riem. De jongen verblijft in een lege, kille kamer die nog het meeste weg heeft van een isoleercel. Zijn moeder maakte opnames van Brandons situatie. “Mijn zoon leeft als een gekooid dier. Het doet zeer om hem zo te zien.”

 

Tunnelvisie

 

Iris Mourits, een van de begeleiders van Brandon, verwijt de instelling tunnelvisie. “Totdat hij zich schikt in zijn lot gaat het tuigje niet uit. Dan geef je iemand in feite gewoon op.” Verder zegt ze de situatie van Brandon meerdere keren aangekaart te hebben bij de directie van ’s Heeren Loo en een keer bij de Inspectie voor Volksgezondheid. Dat bracht volgens haar geen verbetering voor Brandon.

 

Spoeddebat

 

Mourits vertelde in de uitzending dat het personeel bang is voor Brandon’s onvoorspelbare gedrag. Daarom zit hij vast. Zij vond de situatie van Brandon zo ernstig dat ze besloot met haar verhaal naar buiten te komen. De Uitzending van Uitgesproken EO leidde dinsdag tot kamervragen. De PvdA heeft een spoeddebat aangevraagd. Hun zorgen over Brandons situatie worden breed gedragen door meerdere partijen in de Tweede Kamer.

 

‘Regels aangepast’

 

Van der Linden van ’s Heeren Loo voelt zich gesteund door de Inspectie voor Volksgezondheid en meerdere externe deskundigen. Die waren volgens hem op de hoogte van Brandons situatie. Wim Drooger van de belangenorganisatie van verstandelijk beperkten is geschokt door de reportage over Brandon. “Als dit de regels zijn waar de Inspectie op vaart dan moeten die regels maar worden aangepast.”

 

© 2016 R.D Productions